fbpx

Kroatija

Kroatijos Respublika (Kroatija) – valstybė Europoje, Centrinės Europos ir Balkanų kryžkelėje, besiribojanti su Adrijos jūra pietuose, Slovėnija, Vengrija, Bosnija ir Hercegovina, Serbija bei Juodkalnija. Nuo 2013 m. liepos 1 d. yra Europos Sąjungos narė

Kroatijoje išskiriamos trys klimatinės zonos: Viduržemio pajūrio, kalnų ir vidutinė žemyninė. Viduržemio pajūrio, arba subtropinio, klimato zona apima Adrijos jūros pakrantę ir Dinarų salyną. Šioje teritorijoje vasaros karštos ir sausos, žiemos vėsios ir lietingos. Vidutinė liepos ir rugpjūčio mėnesių oro temperatūra +24 laipsniai Celsijaus. Dienomis paprastai būna 27-30, naktimis 20-22 laipsniai šilumos. Sausio naktimis vidutiniškai būna +5, dienomis +12 laipsnių šilumos.

Teritorija pasižymi dideliu kritulių kiekiu. Skirtingai nuo kitų Viduržemio pajūrio klimatą turinčių kraštų, Kroatijos pakrantėje palyja ir vasarą. Tai dažniausiai būna trumpi smarkūs perkūnijų lydimi lietūs, ateinantys slenkant vėsesnio oro masei iš vakarų. Paprastai vasarą lyja apie 15 dienų, kritulių kiekis sudaro apie 100 mm, arba daugiau nei 30 mm per mėnesį. Žiema Kroatijos pakrantėje labai lietinga: lapkritį, gruodį iškrenta virš 100 mm kritulių per mėnesį, dažniausiai tai būna lietus.

Pakrantėse vyrauja silpni vėjai, vasarą dažni brizai, žiemą kartais praūžia audros. Škvaliniai vėjo sustiprėjimai galimi visus metus.

Žemyninio klimato zonoje yra Kroatijos sostinė Zagrebas bei aplinkinės vietovės. Vasaros karštos ir drėgnos, dažni liūtiniai lietūs. Vidutinė oro temperatūra liepos mėnesį naktimis +13, dienomis +25 laipsniai. Žiemos šaltos, su dažna šlapdriba ir sniegu, oro temperatūra svyruoja apie 0 laipsnių.

Kalnų klimato zonoje vyrauja dideli kritulių kiekiai, stiprios vasaros perkūnijos ir labai sniegingos žiemos.

Kroatijos klimatas sudaro palankias sąlygas įvairioms poilsio ir turizmo rūšims: žiemą kalnuose paplitęs slidinėjimas, pavasarį, vasarą ir rudenį Viduržemio jūros pakrantėse vyrauja saulės vonios ir maudynės. Adrijos jūros vandens temperatūra ties Kroatijos pakrante sausio mėn. būna apie +12 laipsnių, liepą apie +27 laipsnius. Labiausiai vanduo yra buvęs įkaitęs iki +30 laipsnių.

Tai galėtų būti puikios Jūsų atostogos Adrijos jūroje, kuri skalauja visus pietvakarinius Kroatijos krantus. Šiai pakrantei būdinga žavi gamtos įvairovė, todėl čia gausu turistų iš viso pasaulio, norinčių pažinti šalį, jos kultūrą ar tiesiog pailsėti. Čia 260 saulėtų dienų per metus, o plaukioti čia tikrai yra kur. Iš viso nedidelei Kroatijai priklauso net 1145 salos – nuo nykštukinių iki išties didelių.

Laivyba su visa infrastruktūra Kroatijoje yra puikiai išvystyta. Vandens turizmas čia itin populiarus. Šalyje surasite daug puikiai įrengtų marinų su parduotuvėlėmis ir kavinukėmis, didelis pasirinkimas nuomojantis jachtą, motorinį katerį, katamaraną ar kitą vandens transporto priemonę. Pramoginės laivybos sezonas prasideda nuo gegužės mėnesio ir trunka iki spalio. Šios kelionės puikiai tiks ir romantikams, ir žingeidžioms draugų kompanijoms.

Kroatijoje gausu pramoginės laivybos kompanijų, todėl pasirinkimas čia išties labai didelis, nuo laivų dviem iki didžiausių katamaranų visam draugų būriui, keliauti savarankiškai ar su kapitonu. Didžioji dalis tokių laivų yra nauji, modernaus dizaino. Laivai patogiai pritaikyti gyventi – jaukūs miegamieji, puikiai įrengtos virtuvės, patogūs wc ir dušai, erdvios svetainės, dar erdvesni deniai sukurs tobulo poilsio įspūdį.

Sustoję Unesco saugomuose miestuose ir miesteliuose, rasite gausybę architektūros, istorijos, muziejų, mažučių suvenyrinių, jaukių kavinukių ir puikių restoranėlių. Šviežių austrių, žuvies ar kitų jūros gėrybių galėsite įsigyti čia pat, krante, tiesiai iš žvejų, o tuomet laive turėsite puikią galimybę išmėginti savo kulinarinius sugebėjimus.

Įspūdžiai: saulėtos draugų atostogos Kroatijoje

Kelionės data: 2018.09.08 – 2018.09.15
Keliautojai: Džiugas, 8 žmonių kompanija

Į Kroatiją vykau jau ne pirmą kartą. Esu aplankęs didžiąją dalį Europos valstybių, tačiau nė viena man nepaliko tokio gilaus įspūdžio kaip Adrijos jūros skalaujama Kroatija. Pirmą sykį ją atradau turistinės kelionės autobusu metu, antrą kartą ši šalis tapo stotele mano ilgoje kelionėje automobiliu per Europą. Sekančius kartus norėjau pasilepinti Kroatijos klimatu, skirti laiko pasigrožėti jos gamta ir pajusti gyvenimo toje šalyje tėkmę, todėl pradėjau buriuoti ir nutariau, kad nebenoriu skubėti ir žvilgčioti į tvarkaraščius. Taigi jau kelintą kartą keliauju buriuoti Kroatijoje ir šį kartą man padėjo Travel Boat komanda. Tačiau ką tikrai laikau stebuklu – tai saulėtą Kroatijos orą ir nuostabią šio regiono virtuvę. Esu jūros gėrybių mėgėjas, todėl kroatiškas plovas su midijomis ir kalmarais džiugino ne vieną vakarą. O jų ten praleidau septynis: kaip daugiau mažiau pažįstančiam šias vietoves laiko pakako, tačiau niekad nebuvusiems Kroatijoje siūlyčiau šios šalies grožį tyrinėti bent jau dešimt dienų – nepasigailėsit, o ir pamatyti tikrai rasit ką. UNESCO saugomas Dubrovniko senamiestis, įvairių architektūros stilių samplaika žymūs Rektorių rūmai ar kvapą gniaužianti Dalmatijos panorama nuo Sergijaus kalno tikrai nepaliks abejingų. Visa tai – vos kelios Dubrovniko grožybės, o kur dar galybė Kroatijai priklausančių salų ir salelių! Akivaizdu, kad jas pasiekti laivu bus ir patogu, ir turininga. Turbūt nenuostabu, kad šiame regione laivyba ir visa jos infrastruktūra yra puikiai išvystyta: ir kad žvejai su savo lobiais patogiai pasiektų pirkėjus, ir kad keliaujantys laivais, jachtomis ar katamaranais galėtų būti ramūs, jog jų poilsiu bus tinkamai pasirūpinta ir išvengta įvairių nesusipratimų. Manojo laivo, išsinuomoto per TravelBoat sistemą, bazė buvo Marina Baotič, Seget Donji. Iš čia labai patogu pasiekti Korčula, Mljet, Lastovo salas, nuo kurių ir ketinau pradėti savo pasiplaukiojimo nuotykį. Lastovo saloje atradau žavų švyturį, daug nedidukių bažnytėlių – viską aptikti buvo nesudėtinga, kadangi čia turistais išties pasirūpinta: pažymėti pėsčiųjų maršrutai, paruošta daug informacinių lentelių visoje saloje. Akivaizdu, kad turizmas šiose vietose vystomas išties atsakingai, o salų svečiai sutinkami taip, tarsi kiekvienas vietinis būtų suinteresuotas atskleisti savo šalies grožį… Travel Boat komanda padėjo susidėlioti kelionės maršrutą, parekomendavo restoranus bei kitas lankytinas vietas, taip pat padėjo susirasti informaciją apie marinas, uostus ir kitą infrastruktūrą buriuotojams.

Rezervuokite laivą Kroatijoje

Pasinaudokite mūsų siūloma laivų paieška – greitai ir patogiai surasite Jūsų poreikius atitinkantį laivą įvairiose pasaulio vietose! Pasirinkite patinkantį laivą, spauskite „Sekantis“ ir pamatysite visą išsamią informaciją. Jei pageidaujate, pasirinkite papildomas paslaugas ir pateikite laivo rezervaciją. Rezervacija yra visiškai NEMOKAMA, o gavę informaciją, artimiausiu metu su Jumis susisieksime suderinti visų detalių. Turite klausimų? Susisiekite tel. nr. +370 698 34089 arba el. p. info@travelboat.lt

Mes Jums padėsime išsirinkti geriausią variantą!